fbpx

Beli Kereta Ni Macam Nak Pilih Pasangan Jimak!

Banyak soalan yang gua selalu dapat pasal nak beli kereta recon. Walaupun gua bukan penjual kereta, tapi gua selalu dapat barang baik, kereta ada kualiti.

Selain daripada gua memang osem, gua memang buat inspection kaw-kaw, supaya gua tak menyesal di kemudian hari. Beli kereta ni macam nak pilih pasangan jimak!

Apa masalah dengan kereta recon ni? Di Malaysia ni, dah makruf penjual akan pusing meter. Mileage yang lu orang tengok kat kenderaan tu bukan yang asal sebab dah kena pusing. Kadang-kadang kereta eksiden, kereta banjir pun diorang bawa masuk.

Gua pernah tengok Vellfire mileage 500,000km ada orang beli bawa balik. Nak beli kat Jepun murah punya pasal kan. Agak-agak kalau dia jual dengan mileage camtu, ada orang nak beli tak?

Jadi macam mana nak check kualiti dan integriti kenderaan tersebut? Cara biasa, lu tanya terus kat penjual kereta minta “auction sheet” atau “inspection sheet” dari Jepun. Biasanya penjual takkan bagilah.

Takpa, gua ada jumpa 1 tempat baik untuk check. Lu orang boleh terus dapatkan “auction sheet” atau “inspection sheet” terus dari web ini. Lu orang hanya perlu dapatkan nombor chasis sahaja.

https://scrut.my/
https://scrut.my/
https://scrut.my/

Spend sikit buat “due d” better dari lu dapat HIV kan? Jangan biarkan anda terus dikencing oleh peniaga kereta recon yang korup dan jahat. Share dekat kawan-kawan yang nak beli kereta recon sempena raya ni!

Ikhlas,
Abu Fedora Aliff al-Turkistani

Tulisan Asal: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=429798264481315&set=a.154900905304387&type=3