fbpx

Dari Gelang Ajaib Ke Syarikat Bumiputera Ajaib

KENAPA CEO ONEXOX MASIH TIDAK MAHU MENGAKU YANG ONEXOX BUKAN MILIK MAJORITI MELAYU, MUSLIM, dan BUMIPUTERA?

Rasanya sudah cukup segala dokumen-dokumen sebagai bukti yang sah, bukti yang memberi petunjuk yang Onexox tidak seperti yang didakwa oleh CEO dan dealer-dealer mereka. Sehingga hari ini masih tiada kenyataan rasmi yang jelas mengaku yang Onexox bukan syarikat milik Bumiputera.

Yang ada hanyalah fitnah-fitnah yang dikutip tepi longkang dari fake account yang tiada integriti. Sama sahaja perangai macam Azman Shifter. InsyaAllah, next session court day saman kami terhadap “kawan baik” CEO Onexox, Luqmanul Hakim Abd Rahim. Kami akan jemput anda semua.

Siapa sebenarnya CEO Onexox ni? Kenapa dia masih nak pusing-pusing tentang hal pemilikan Onexox? Kenapa perangai dealer-dealer dia tak ubah macam puak-puak MLM tak patuh syariah, walaupun Onexox kata mereka bukan MLM. Anyway, it’s just about how you define MLM je. Itu saja. MLM patuh syariah ada je. MLM bukan isu.

Baiklah, biar kami terangkan siapa CEO Onexox. Nama CEO Onexox ni Bobie Farid bin Shamsuddin, dia merupakan bekas CEO MLM gelang ajaib yang dipanggil E-Dymium. Gelang scam dengan sistem pemasaran MLM yang pernah menggegarkan negara suatu masa dulu.

Ingat tak? AC Mizal pun buat juga MLM gelang ajaib tu. Si Bobie Farid bin Shamsuddin nila kepalanya. Basically dia memang orang networking lah. Kaum MLM. Cumanya dulu jual gelang scam psuedoscience. Dulu dia tunggang sains lah. Macam-macam claim pelik-pelik kehebatan gelang ajaib dia tu kalau kau google. Kira menipu ni bukan benda baru lah untuk dia.

Selepas tersontot program MLM gelang ajaib tu, dia buat “MLM” patuh syariah pula. Sebab itu terma yang dia gunakan dalam Onexox adalah “rakan niaga”. Dalam sistem marketing dia pula, ada tiering-tiering dan skim recruiment. Basically it’s a networking business yang menggunakan telco sebagai produk. Selain dapat komisen, dealer juga boleh recruit new dealer dan dapat komisen.

Sebab itulah diorang ada komuniti dealer-dealer ni yang aktif spam wall orang. Perangai lebih kurang je dengan puak MLM ponzi tak patuh syariah. Sangat annoying kan? Kalau kau perasan pun, Si Bobie Farid ni, tak berapa intellectual sangat argument dia. Nampak sangat retorik dan sedang cuba menyembunyikan something. Perangai dia pun agak menjengkelkan.

Jadi apa nak pelik, CEO kencing berdiri, dealer-dealer kencing berlari. CEO kata syarikat Bumiputera, dealer-dealer kata 100% Bumiputera. CEO kata produk patuh syariah, dealer-dealer pergi cerita simcard patuh syariah. Ia menjadi “cult” dan projek pembodohan.

Faham dah?

Jadi tak peliklah dia duk belit-belit dan divert-divert isu. Soalan kita mudah sahaja, adakah Onexox syarikat milik Bumiputera? Jawapan sebenarnya adalah 40% milik Bumiputera seperti dalam dukumen SSM. Kan?

Simple!

Ditulis oleh,
Admin Patuh Syariah
www.scrut.my

Original Post: https://www.facebook.com/scrut.my/posts/655371538281362